Turnova, warmte in het hart van de stad

Turnhout kiest voor het nieuwe wijkproject Turnova voor een duurzaam warmtenet. De winkels en woningen worden verwarmd én gekoeld met grondwater via ondiepe geothermie. Zo kunnen bewoners en bezoekers winter en zomer genieten van aangename temperaturen.

Warmtenetten

Aangesloten op het warmtenet

  • Appartementsgebouwen
  • Handelszaken
Warmtenet aanleg

Hoe werkt het warmtenet?

Turnova is voorzien van een KWO-systeem (koude- en warmteopslagsysteem) met warmtepompen. Concreet werd er een grondboring gedaan naar zowel een koude- als een warmtebron die via een leidingstelsel met elkaar verbonden wordt. Op die manier kan er steeds water van de ene naar de andere bron gepompt worden. Halverwege het leidingstelsel staat een warmtewisselaar die energie haalt uit het water dat langs stroomt. Die energie wordt gebruikt om warmte of koude af te geven aan de appartementen en handelszaken in Turnova.

Rolverdeling: wie doet wat?

Fluvius zorgt voor:

  • de levering van warmte.
  • het onderhoud van de warmtecentrale en de leidingen  van het warmtenet.
  • het onderhoud van de warmtemeter die je verbruik registreert.

Jouw installateur of verhuurder zorgt voor:

  • het onderhoud van de binneninstallatie, inclusief de afleverset van je woning.
Kosten warmtenet

Hoe is het warmtetarief opgebouwd?

Voor de warmtetarieven voor jou als huishoudelijke klant geldt het ‘Niet Meer Dan Anders’ (NMDA)-principe’. Dit houdt in dat je voor je warmte gemiddeld niet méér betaalt dan als je met een moderne cv-installatie op aardgas zou verwarmen.
De warmteprijs is onder meer gebaseerd op de aardgasprijs, de soort warmtebron, vaste kosten (bv. jaarlijkse netvergoeding), variabele kosten (je warmteverbruik) ... Kortom, geen uniforme prijs, wel op maat van het warmtenetproject en zelfs type gebouw (woning, appartement of niet residentieel).

Hoeveel bedraagt de warmtefactuur?

Het metertje in je afleverset (warmtewisselaar)  geeft weer hoeveel kWh aan warmte precies is afgegeven. Meteen de basis voor je factuur. Die bestaat uit:

  • Aansluitingskosten: afhankelijk van het aansluitvermogen en het soort gebouw.
  • Jaarlijkse netvergoeding: de kosten die gemaakt worden om het warmtenet in stand te houden (24/7 dienstverlening).
  • Variabele kost: weerspiegelt het verbruikspatroon. Hoe meer je dus let op je energieverbruik, hoe lager deze kostenpost.

Bij appartementen worden er twee keer kosten aangerekend: aan de syndicus (die meestal het warmteverlies in het gebouw doorrekent) en aan de eindgebruiker.

Meer weten over je warmtefactuur? Op de website van Fluvius vind je meer details.